Wat is NAH?

Als er in de loop van je leven schade ontstaat aan je hersenen, dan wordt dit ook wel een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) genoemd. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van dit letsel zoals een ongeluk of een beroerte.

Wat voor letsel na een ongeluk?

Door een ongeluk kan je een hersenschudding of hersenkneuzing krijgen. Door een hersenschudding kan je klachten krijgen als misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid en problemen met slapen. Meestal wordt je binnen een paar weken tot maanden weer helemaal beter. 

Bij een hersenkneuzing lijken de klachten erg op een hersenschudding, maar gaan ze niet meer weg. Er zijn dan vaak ook problemen met het zien, begrijpen en onthouden. Daarnaast kan je ook moeite hebben met het bewegen van een deel van je lichaam.

Wat is een beroerte?

Een beroerte (cerebrovasculair accident) is letterlijk een ‘ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Bij zo’n ongeluk gaat er iets mis met de bloedvoorziening naar je hersenen. Een beroerte is een hersenaandoening die enorme gevolgen kan hebben voor jou als patiënt en voor je familie.  

Beroerte is de verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Een herseninfarct komt vier keer vaker voor dan een hersenbloeding.

Herseninfarct

Bij een herseninfarct is er iets mis met de bloedtoevoer naar de hersenen. Een heel systeem van (kleine) slagaders zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed in alle delen van de hersenen komt. Bij een herseninfarct raakt zo’n slagader in de hersenen vernauwd of verstopt. Het hersengebied dat achter de verstopping ligt, krijgt in zo’n geval niet voldoende zuurstof. Als dit zuurstoftekort te lang duurt, sterft er hersenweefsel af. Daarom is het belangrijk dat er snel iets gebeurt.

ergotherapie in zwolle

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding scheurt er een bloedvat. Hierdoor kan er bloed in en rondom de hersenen stromen. Het bloed drukt een deel van het hersenweefsel weg. Dit raakt hierdoor beschadigd.

 

Een TIA als waarschuwing

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) kunnen dezelfde kenmerken optreden als bij een herseninfarct, maar deze klachten herstellen weer volledig.

De gevolgen van een beroerte zijn voor iedereen verschillend. Er kunnen lichamelijke gevolgen zijn zoals een halfzijdige verlamming of niet goed kunnen lopen of je arm bewegen. Maar er kunnen ook minder zichtbare gevolgen zijn zoals moeite met onthouden of plannen. Daarnaast komt vermoeidheid vaak voor. Dit kan gaan over lichamelijke vermoeidheid en/of vermoeidheid in het hoofd. 

Inhoud behandeling

Eenmaal thuis merk je pas de impact van de zichtbare en onzichtbare gevolgen van de beroerte op jouw belangrijke activiteiten. Bijvoorbeeld dat je niet kan koken met kinderen om je heen, je veel afspraken vergeet, uitgeput bent aan het einde van de dag, nog geen vertrouwen hebt om op de fiets te stappen of dat je moeite hebt om eenhandig huishoudelijke taken te doen. 

Maar het kan ook zijn dat je na langere periode pas problemen ervaart. Bijvoorbeeld wanneer er thuis of op het werk weer dingen van je worden verwacht. Denk daarbij aan gevolgen zoals vermoeidheid, overprikkeling of geheugenproblemen. Een ergotherapeut kan dan helpen dagelijkse activiteiten weer zelfstandig uit te voeren. Dit kan door ze te oefenen, door te leren dingen op een andere manier te doen, maar ook door het gebruik van hulpmiddelen. Je kan op de praktijk komen, maar de ergotherapeut kan ook bij je thuis langskomen.

Multidisciplinair samenwerken

Als ergotherapeuten werken wij samen met de fysiotherapeuten en psychomotorische therapeuten (PMT) van FysioZwolle. Dit alles onder één dak. De intake kan waar nodig gezamenlijk worden uitgevoerd. Dit geeft rust voor jou als patiënt, waarmee je energie overhoudt voor andere dingen. Ook worden er gezamenlijke behandelsessies aangeboden en worden de behandelingen op elkaar afgestemd.

Neurogroep

Binnen FysioZwolle is er de mogelijkheid om gezamenlijk te trainen in een groep. Deze groepen trainen één of twee keer per week. Daarnaast kom je in een groep terecht met mensen die dezelfde klachten als jij ervaren. Er is dus sprake van lotgenoten. Er wordt rekeningen gehouden met klachten zoals overprikkeling. De ergotherapeut kan met je overleggen of de neurogroep passend is.

Marinka Blankenburgh

m.blankenburgh@ergozwolle.nl